Batáta termesztése

Magyarország dél-keleti részében Ásotthalmon több mint húsz éve foglalkozunk a batáta, magyar nevén az édesburgonya termesztésével. Ebben a térségben a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termeszthessük.

Batáta szaporítás

A batáta szaporítása nem vetéssel történik, hanem dugványozással. Otthoni szaporításkor a gumókat vízbe állítva vagy táptalajon hajtásra serkentjük, melyeket 10-15 centéméteres méretükig növekedni hagyjuk. A levágott, vagy letört hajtásokról körömollóval levágjuk az alsó leveleket, úgy, hogy a csúcson lévő kis levelekkel együtt 3-4 levél maradjon. Az így elkészített dugványokat egy vízzel feltöltött üvegbe állítjuk. Heteken keresztül lehet az üvegben, itt fogja megvárni a szabadföldi kiültetést. Szépen gyökeret fog ereszteni. Ahogy nőnek a dugványaink, úgy gyűjtögetjük az üvegbe. A gyűjtögetés május közepéig tart, általában ilyenkor már nincs fagyveszély és elkezdjük a kiültetést. Nagyon fontos: a kiültetésnek nem feltétele, hogy a palánta gyökeres legyen, sőt a hosszú gubancos gyökérzetet vissza kell vágnunk. Ennek oka, hogy az összekuszálodott gyökérszálakból görbe gumók növekednek. A frissen letört, vagy levágott hajtások mindennemű gyökérzet nélkül kiültethetőek, a földben kitűnően meggyökeresednek.

Az általunk használt szaporítóanyag előállítás azonban jelentősen eltér az otthoni módszertől. A több százezer dugvány megtermeléséhez a munkálatokat már január végén elkedjük, ami június elejéig eltart. Ezidő alatt az állandó hőmérsékletről, páratartalomról és megfelelő fény mennyiségéről kell gondoskodnunk. A jó termés érdekében csak tökéletes, I. osztályú alapanyaggal dolgozunk. A batáta termelés során ez a legnehezebb, leg munkaaigényesebb folyamat, tudniillik a dugványoknak közel egy időben kell rendelkezésre állni a kiültetés időpontjára.

A dugványok minőségét folyamatosan ellenőrizzük fertőzés és vírusmentesség tekintetében. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karával megkötött együttműködésünk keretében végezzük a minőségi szaporítóanyag előállítását.

Ültetés

Az édesburgonya elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ilyen környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta minősége változó lehet.

A fagyveszély biztos múltával elkezdhetjük a szabadföldi palántázást. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba palántázunk. Szerves trágyázást a batáta nem igényel. A talajfertőtlenítés fontos, mert a pajorok, férgek nagyon szeretik az édes gumókat és komoly károkat tudnak okozni.

Az ültetés során a sortávolság 1 méter, a kijelölt sorokban a tövek távolsága 30 cm-es. Ületetőfával olyan mély lyukakat fúrunk, hogy a beleállított palántának csak a két legfelső levele legyen a felszín felett. Ha az ültetőfúró nem csinál elég mély lyukat, akkor egy kihegyezett léc vagy hasonló eszköz megfelel.

A lyukakba állított palánták tövéhez nem elég a homokot odaszorítani mint a paprikánál, itt be kell iszapolni, ami azt jelenti, hogy kannából addig locsoljuk, míg a homok körbefolyik a palánta körül. Ebben a nagyon vizes homokban hamar megindul a gyökeresedés, még azoknál a palántáknál is, amit frissen vágtunk le, és semmilyen gyökérzettel nem rendelkezik. A belocsoláskor a vízbe javasoljuk előírás szerinti mennyiségű starter műtrágyát keverni a gyökeresedési folyamat elindításához. Nagy területen történő ültetéskor használható palántázógép is.

A batáta tápanyag igényével kapcsolatos javaslatunkat itt letöltheti.

Évközi munkák

Ha a talaj hőmérséklete eléri a 15 C fokot megkezdődik a növény intenzív növekedése. Mint minden más növény esetében a kapálás, gyommentesítés elengedhetetlen. Az indák elterülése után kapálásra viszont nincs már szükség.

Mivel az a cél, hogy a növény aföld alatt lévő gumón keresztül vegye fel a tápanyagot. a több méterre is szétfutó indákat időnként sorba terelgetjük. Így könnyebb lesz megakadályozni, hogy legyökeresedjenek. Az indák erősek, simák, nem szakadnak, könnyű velük dolgozni.

Ültetéstől augusztus közepéig -esetleg végéig- nedvesen tartjuk a földet. A szárazságot jól bírja, de a jó terméshozam érdekében a rendszeres öntözés fontos. Erre a legmegfelelőbb a csepegtető rendszer, de bármilyen más módon is öntözhető. Hirtelen, nagy mennyiségű locsolás nem jó, mert hirtelen sok vizet vesz fel a gumó és megrepedhet. Szeptembertől már nem kell locsolni. Permetezni nem kell, levél oldali ellensége nincs Magyarországon.

Betakarítás

A növény tenyészideje 90-100 nap, de a nyári meleg-forró napok száma ezt eléggé befolyásolja. A betakarítás ideje így szeptember közepétől október végéig évről évre változó lehet. Az ideáis felszedési időpontot egy-egy bokor megbontásával viszont pontosan meg tudjuk állapítani. A batáta az első fagyig a földben hagyható, de a legkisebb talaj menti fagy a teljes levélzetet elviszi, így ez a legkésőbbi felszedési időpont.

A betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad. Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető. Kiskerti méretekben ú.n. gombos villa használatát javasoljuk.

Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk. A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14 C közötti történik.