Gasztroangyal és batáta – Ásotthalmon és Szegeden

Gasztroangyal és batáta – Ásotthalmon és Szegeden

Csongrád megye – Egy különleges, Ásotthalom környékén termesztett növénnyel, a batátával, valamint az ebből készült ételekkel ismerkedhetnek meg ma délután fél 6-tól az m1 Gasztroangyal című műsorában.

Csongrád megyében – Ásotthalmon és Szegeden – forgatott az m1 egyik legnépszerűbb műsora, a Borbás Marcsi vezette Gasztroangyal. A ma 17 óra 35 perckor kezdődő adásban egy különleges, Ásotthalom környékén termesztett növénnyel, a batátával ismerkedhetnek meg, amelyet édesburgonyának is neveznek, pedig nincs is rokonságban a krumplifélék családjával.

A magas fehérje- és szénhidráttartalmú növény íze sokak szerint a sütőtökhöz hasonlít. Ásotthalmon és környékén már húsz éve foglalkoznak a termesztésével. A kezdeményezés Váraljai Dénes nyugdíjas televíziós ötletéből indult ki. A Váraljai családhoz is ellátogatott a Gasztroangyal csapata. Az ásotthalmi tanyán a házigazda feleségével Borbás Marcsi batátakenőkét, batátás, tejszínes, gombás, csirkemellet készített batátatócsnival és batátás vitaminsalátával.

A műsorból kiderül, hogy Délkelet-Ázsiában a növény zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin. De megtudhatják azt is, hogyan került a trópusi növény Ásotthalomra, mint ahogy azt is, mi az a Batáta Baráti Kör.

A Gasztroangyal csapata ellátogatott a 14 év után decemberben megnyílt Tiszavirág Szeged étterembe is, ahol Szalay Tamás séf és Karácsonyi Lídia cukrász batátás cannolit, valamint batátarösztit készített céklakrémmel és karamellizált kecskesajttal. A Gasztroangyal következő részében egy igazi falusi disznóvágáson vehetnek részt Rákóczi Ferenc rádiós és televíziós műsorvezetővel – Ásotthalmon.

forrás: Dél-Magyarország
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gasztroangyal_es_batata_-_asotthalmon_es_szegeden/2316011/

Leave a Reply

Your email address will not be published.